Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011

Ψήφισμα της Επιτροπής Αγώνα για την απεργία στις 23 Φλεβάρη


Η Επιτροπή Αγώνα Ελλήνων Φοιτητών στο Παρίσι χαιρετίζει την πανελλαδική μέρα δράσης στις 10 Φλεβάρη, όπου τα ταξικά συνδικάτα ανέλαβαν πολύμορφες πρωτοβουλίες για την προετοιμασία και την επιτυχία της απεργίας στις 23 Φλεβάρη.

Στη Γαλλία, χωρίς Μνημόνιο, η πολιτική που ακολουθείται είναι η ίδια, η πολιτική της ΕΕ. Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η μερική απασχόληση και τα υποκατάστατα της δουλειάς ιδιαίτερα στους νέους, όπως τα γνωστά προγράμματα « stage , η δουλειά τις Κυριακές, η ιδιωτικοποίηση της Παιδείας (δίδακτρα, στέγαση, σίτιση, βιβλία), όλα αυτά έχουν ήδη γίνει. Στην Ελλάδα την πολιτική αυτή υλοποίησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με τη στήριξη του ΛΑΟΣ. Στη Γαλλία, την υλοποίησαν οι φιλελεύθεροι του UMP και οι σοσιαλδημοκράτες του PS, τα « ξαδελφάκια » δηλαδή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αποδεικνύεται ότι και στις αναπτυγμένες καπιταλιστικά οικονομίες όχι μόνο δεν μπορούν να λυθούν τα λαϊκά προβλήματα, τα προβλήματα των φοιτητών, αλλά αντίθετα οξύνονται. Η επίθεση είναι κοινή σε όλη την ΕΕ και κοινή θα πρέπει να είναι και η απάντηση των λαών της Ευρώπης.

Η Επιτροπή Αγώνα έχει αναπτύξει δράση για τα προβλήματα των Ελλήνων Φοιτητών στο Παρίσι : για δωρεάν στέγαση για όλους κόντρα στην αύξηση του ενοικίου στις ελληνικές εστίες, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, για συνδικαλιστικές-πολιτικές ελευθερίες των ελλήνων φοιτητών στις ελληνικές εστίες. Επίσης, βρέθηκε δίπλα στις πρόσφατες κινητοποιήσεις του γαλλικού λαού και της νεολαίας κόντρα στις μεταρρυθμίσεις του Ασφαλιστικού, καλώντας τους έλληνες φοιτητές να συμμετάσχουν και προσπαθώντας να αναδείξει την κοινή ρίζα των προβλημάτων. Συνολικά ανέπτυξε δράση ώστε τα μέτρα να μη νομιμοποιηθούν στη συνείδηση των φοιτητών, ώστε να περάσουν στην αντεπίθεση με το αίτημα « Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία ».

Στα πλαίσια της δράσης της στο Παρίσι, η Επιτροπή Αγώνα θα πραγματοποιήσει δράσεις ενημέρωσης για την απεργία και τις εξελίξεις στην Ελλάδα τόσο στο ελληνικό στοιχείο όσο και στο γαλλικό λαό. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία για την απεργία στις 23 Φλεβάρη!


Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς,
Επιτροπή Αγώνα Ελλήνων Φοιτητών στο Παρίσι

Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2011

Καμπάνια της Επιτροπής Αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά - ενάντια στην ελαστική εργασία και την απλήρωτη δουλειά


Στην Ελλάδα, η πολιτική κυβέρνησης-τρόικας, η πολιτική του Μνημονίου γκρεμίζει μία-μία όσες κατακτήσεις είχαν απομείνει όρθιες, με σκοπό να συμπιέσει ακόμα περισσότερο τη τιμή της εργατικής δύναμης. Αυτό θέλουν τα μονοπώλια για να αυξήσουν τα θεόρατα κέρδη τους, για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους και για τα επόμενα χρόνια.

Τελευταίο "θύμα" οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας που ορίζουν για τους εργάτες ένα μίνιμουμ μισθό, που προστάτευαν τον κάθε εργαζόμενο από την εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία, αφού οι διαπραγματεύσεις γίνονταν για τον κάθε κλάδο σαν σύνολο (κλαδική συλλογική σύμβαση). Πλέον, η σύμβαση σε επίπεδο επιχείρησης (επιχειρησιακή) υπερισχύει της κλαδικής, αφήνοντας έτσι τους εργαζόμενους έρμαια στις ορέξεις των εργοδοτών.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της πρώτης αξιοποίησης της εν λόγω μεταρρύθμισης: στη Δράμα, η επιχείρηση ΝΕΟΓΑΛ συμφώνησε με το επιχειρησιακό σωματείο (πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ) υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης που θα μειώνει τους μισθούς κατά 9%! Η εργοδοσία προχώρησε στη μείωση των μισθών για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της, όπως παραδέχτηκε η ίδια! Καταρρέει έτσι ο μύθος των "επιχειρήσεων σε δυσκολία" τις οποίες θέλει να βοηθήσει τάχα η ρύθμιση, πάντα μέσω των θυσιών των ίδιων των εργαζομένων!

Όμως, οι συλλογικές συμβάσεις καθόριζαν και άλλες πτυχές όπως την κατανομή του εργάσιμου χρόνου, τα ωράρια κλπ. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης, της εκ περιτροπής εργασίας (π.χ. μόνο 3 μέρες τη βδομάδα), των ελαστικών ωραρίων. Χτυπιέται το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δραματικές συνέπειες για τη ζωή των εργαζομένων, ιδιαίτερα των νέων και των νέων ζευγαριών.

Στη Γαλλία, χωρίς Μνημόνιο και χωρίς "τρόικα", η ελαστική εργασία αποτελεί θεσμό εδώ και χρόνια. Είναι ενταγμένη στη στρατηγική των γαλλικών μονοπωλίων για αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους. Εξαιρετικά έντονο φαινόμενο είναι η μερική απασχόληση για τους νέους πτυχιούχους, ιδιαίτερα μέσα από τα λεγόμενα προγράμματα stage, που σκοπό έχουν τάχα την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας ενώ ουσιαστικά, πρόκειται για απλήρωτη δουλειά, αφού τα Πανεπιστήμια και οι εταιρείες εκμεταλλεύονται κατά κόρον το θεσμό των stage για να καλύψουν βασικές ανάγκες τους. Τις περισσότερες φορές ο εργαζόμενος σε stage δεν πληρώνεται ούτε ένα ευρώ, ενώ μπορεί να δουλεύει ακόμα και 8 ώρες τη μέρα!

Οι Έλληνες φοιτητές βρίσκονται κι αυτοί αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση με την άφιξή τους στη Γαλλία. Για τους μεταπτυχιακούς, η αναζήτηση stage (υποχρεωτικό για την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού) είναι μια επίπονη διαδικασία η οποία συχνά τους στέλνει να δουλεύουν τζάμπα σε χώρους που δεν προσφέρονται για πρακτική εξάσκηση και δεν συνεισφέρουν κάτι στη γνώση της επιστήμης τους. Την ίδια στιγμή, οι οικογένειές τους στενάζουν στην Ελλάδα από την πολιτική του Μνημονίου και αυτοί είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν χωρίς μισθό ή για λίγα ευρώ!

Η Επιτροπή Αγώνα Ελλήνων Φοιτητών στο Παρίσι αποφάσισε να ξεκινήσει μια καμπάνια ενημέρωσης για το δικαίωμα στη δουλειά, μόνιμη και σταθερή καθώς και να οργανώσεις συζητήσεις, εκδηλώσεις προκειμένου οι Έλληνες φοιτητές και στο Παρίσι να οργανώσουν την πάλη τους και την απάντησή τους, τόσο ενάντια στην πολιτική που τους πλήττει στη Γαλλία όσο και αυτή που πλήττει τις οικογένειές τους στην Ελλάδα. Άλλωστε, από το ίδιο κέντρο εκπορεύονται και οι δύο, από την ΕΕ των μονοπωλίων.

Στα πλαίσια της καμπάνιας, δημιούργησε το παρακάτω ερωτηματολόγιο για τα stage προκειμένου να αναδείξει τη διάσταση του προβλήματος για τους Έλληνες φοιτητές. Σκοπός είναι να φτάσει σε κάθε Έλληνα φοιτητή στο Παρίσι!

ΤΩΡΑ πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για το δικαίωμα στη δουλειά, για να μπορεί ο εργαζόμενος, ο νέος να σχεδιάζει τη ζωή του. Κόντρα στα μονοπώλια, που με πρόσχημα την κρίση τους, θέλουν να επιβάλουν στους νέους έναν νέο Μεσαίωνα, αφαιρώντας κατακτήσεις που το εργατικό κίνημα κέρδισε με αίμα!

ΔΟΥΛΟΙ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ !!!

Κατεβάστε το ερωτηματολόγιο από εδώ