Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Δωρέαν Στέγαση για όλους!





















Οι Έλληνες φοιτητές στο Παρίσι καλούνται να αντιμετωπίσουν, από τη στιγμή της άφιξής τους ακόμα, το πρόβλημα της στέγασης. Τα διαμερίσματα βρίσκονται κατά κανόνα σε κάκιστη κατάσταση και δεν εξασφαλίζουν ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης! Τα ενοίκιά τους βρίσκονται στα ύψη! Για ένα μικρό διαμέρισμα πληρώνουμε ένα βασικό μισθό Ελλάδας!

Παράλληλα, οι εστίες που μπορούν να στεγάσουν τους Έλληνες φοιτητές είναι μακριά από τις ανάγκες. Χαρακτηριστικά, το ­­­«Ελληνικό Σπίτι» στη Σιτέ δίνει στέγη κάθε χρόνο σε μονάχα 70 Έλληνες φοιτητές, όταν ο συνολικός αριθμός τους στην περιοχή του Παρισιού υπολογίζεται στους 1000! Κι εκεί όμως, τα ενοίκια είναι τσουχτερά. Για ένα δωμάτιο χωρίς ούτε το μπάνιο μέσα, οι φοιτητές καλούνται να πληρώσουν 360 ευρώ! Για τους φοιτητές που δε θα επιλεγούν, αυτό σημαίνει είτε διακοπή των σπουδών τους και την επιστροφή στην Ελλάδα ή τη δουλειά παράλληλα με τις σπουδές

Τα παραπάνω αναγκάζουν τη λαϊκή οικογένεια να βάλει το χέρι ακόμα πιο βαθιά στη τσέπη για να σπουδάσει τα παιδιά της! Η πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και στη Γαλλία είναι ίδια, τονίζει η Επιτροπή Αγώνα Ελλήνων Φοιτητών στο πλαίσιό της. Είναι η πολιτική της ΕΕ, η πολιτική που εξυπηρετεί τις ανάγκες των μονοπωλίων και όχι του λαού. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζεται να εφαρμοστούν στην Ελλάδα και έχουν εφαρμοστεί στη Γαλλία εδώ και χρόνια.

Η Επιτροπή Αγώνα Ελλήνων Φοιτητών στο Παρίσι έκανε, με βάση το παραπάνω πλαίσιο, παράσταση διαμαρτυρίας στη Διευθύντρια του Ελληνικού Σπιτιού στη Σιτέ (Fondation Hellénique) τον Ιούνιο, διεκδικώντας δωρεάν στέγαση για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κατάργηση του ενοικίου στις εστίες, επίδομα 400 ευρώ για τους φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Συντόνισε έτσι τα βήματά της με αυτά του φοιτητικού κινήματος στην Ελλάδα, με εκείνο το κομμάτι του που απεργούσε και διαδήλωνε όλο το προηγούμενο διάστημα δίπλα στο ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα.

Η Διευθύντρια αναγνώρισε τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι έλληνες φοιτητές στο Παρίσι, αλλά με λίγα λόγια είπε ότι δε σκοπεύει να κάνει τίποτα γι'αυτά! Άλλωστε, το να αναγνωρίζεις τα προβλήματα είναι εύκολο ... Όταν όμως τα μέλη της ΕΑ της υπενθύμισαν ότι όλη αυτή η κατάσταση βάζει ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση, αρνήθηκε ότι αυτοί οι ταξικοί φραγμοί μπαίνουν από πολιτικές επιλογές. Αρνήθηκε ότι τα νοίκια, τα καθημερινά υπέρογκα έξοδα χτυπούν πρώτα απ'όλα τα παιδιά της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Αντίθετα, υποστήριξε ότι για να λυθούν τα προβλήματα πρέπει να μείνουμε μακριά από "πολιτικούς διαχωρισμούς". Έτσι απάντησε αρνητικά και στο αίτημα της Επιτροπής Αγώνα να αποκατασταθούν οι συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες στο χώρο του Σπιτιού! Οι κάτοικοι του Σπιτιού μπορούν να διοργανώσουν εκδήλωση που να καταπιάνεται με οποιοδήποτε θέμα, αρκεί να μην το προσεγγίσουν πολιτικά όπως είπε η Διευθύντρια στα μέλη της ΕΑ!!!

Μπροστά στην επικείμενη (όπως όλα δείχνουν) μείωση της επιδότησης που δίνει το ελληνικό κράτος, η ΕΑ ξεκαθάρισε στη Διευθύντρια ότι δε θα ανεχτεί αύξηση του ενοικίου προκειμένου να καλυφθεί η τρύπα! Την κάλεσε να σταθεί στο πλευρό των φοιτητών, προκειμένου να διεκδικήσουν δωρεάν στέγαση για όλους, για εστίες σύγχρονες που θα ικανοποιούν τις ανάγκες των ελλήνων φοιτητών, την αύξηση της επιδότησης κ.α.

Η ΕΑ σκοπεύει σύντομα να απευθυνθεί και στον Πρέσβη προκειμένου να του παραθέσει τα αιτήματά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου